« شکرک زدن عسل طبيعي »

                             

شکرک زدن ( رس شدن ، کريستاليزه شدن عسل ،  Grandulated Honey):

آنچه که در اصطلاح « شکرک زدن » مي گويند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبي بودن عسل را تداعي مي کند، چيزي جز پديده « بلور شدن » يا « کريستاليزاسيون » نيست.

عسل به علت درصد بالاي مواد قندي که دارد در واقع يک ماده جامد است که تحت شرايط بسيار شکننده اي بصورت مايع قرار دارد. اين ماده اشباع شده قندي ( گلوکز، فروکتوز و مالتوز) بايد در واقع جامد باشد، ولي به طور اتفاقي مايع است. به همين دليل به محض اينکه شرايط مطلوب شود اين تغيير فيزيکي يعني شکرک زدن، پديدار مي گردد.

متاسفانه اين موضوع به حدي تاثير سوء در ذهن مصرف کنندگان ايجاد کرده است که از يک طرف مشکل بزرگي را براي توليد کننده در جريان عرضه به بازار و از طرف ديگر براي مصرف کنندگان از نظر طبيعي بودن عسل مايع به وجود آورده است. بايد توجه داشت که شکرک زدن و خاصيت تبلور عسل، دليل عدم مرغوبيت آن نيست و بعضي افراد به غلط عسل بلوري شده را مصنوعي يا تقلبي مي دانند.

 

عوامل اصلي شکرک زدن عسل:

 

1-     درجه حرارت محيط: حرارت 14 درجه مطلوب ترين دما براي تبلور است. در حرارت کمتر يا بيشتر عسل ها از آزمايش شکرک زدن سربلند بيرون مي آيند. معمولا عسل در فريزر شکرک نمي زند. دماي بالاي 15 درجه نيز بهمين ترتيب مانع تبلور آن مي شود.

2-     دياستاز: دياستازها که فقط در عسل طبيعي وجود دارد باعث تبلور عسل مي شوند.

3    آب: مقدار آب عسل در متبلور شدن آن تاثير دارد. آنچه از عسل متبلور مي شود گلوکزهيدرات است و مقدار گلوکزهيدرات هم بستگي به مقدار آب دارد. بهمين دليل عسل هاي مرطوب مازندران به خاطر درصد آب زودتر، و عسل هاي کوهستان هاي طالقان و ... بسيار ديرتر شکرک مي زنند.

4-     مقدار گلوکز: مقدار گلوکز عسل با خاصيت تبلور رابطه مستقيم دارد. هر چه گلوکز در عسل بيشتر باشد زودتر شکرک مي زند. عسل آفتابگردان با گلوکز بسيار بالا پس ازسه هفته تا يک ماه متبلور مي شود. در مقابل عسل هايي که گلوکز کمتر دارند مانند عسل اقاقيا شايد تا چهار سال شکرک نزنند.

بطور کلي همه عسل هاي خالص شکرک مي زنند ولي مدت لازم براي شکرک زدن عسل هاي مختلف  با هم فرق مي کند.

عسل خوب جه عسلی است؟

در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل و طرز تشخیص آنها از یکدیگر عده ای عقیده دارند عسل وقتی که متبلور، کدر و ته نشین گردد تقلبی است و عسل سالم و طبیعی همیشه صاف و شفاف باقی می ماند و وقتی که عسل خریداری شده پس از مدتی کدر و ته نشین (شکرک زده) شد، ناراحت شده و به فروشنده اعتراض میکنند. این هم از نظریه ها و عقاید غلطی است که در کشور ما رایج است.
مصرف کننده ایرانی به ویژه تهرانی ها عسل خوب، خالص و طبیعی را عسلی می دانند که رنگش کهربایی تیره یا همانند عقیق باشد، سفت بوده و اصطلاحا کش بیاید، اگر 24 ساعت در یخچال گذاشته شود شکرک نزند، اگر قاشقی از آن برداشته شود قطراتی که سرازیر میشود به صورت باریکه ای ممتد باشد و قطع نشود. عده‌ای هم تکنیک های خاصی را برای شناسایی توصیه میکنند که پایه و اساس آن معلوم نیست مانند کبریت گرفتن کنار عسل، ریختن چند قطره روی روزنامه و ...
هیچ کدام از این عقاید ، نظریات و تصورات ارتباطی با عسل از نظر طبیعی یا مصنوعی بودن و همچنین شکرک زدن آن نداشته و ندارد و از نظر عسل شناسان و علم تغذیه بطور کلی مردود است. لازم به ذکر است که تشخیص عسل طبیعی و مصنوعی به کمک انگشت ، قاشق و یا مزه و غیرو غیر ممکن بوده و فقط به عهده آزمایشگاه و دستگاهی به نام رفراکتومترمی باشد.
آقای دکتر شهرستانی استاد دانشگاه و مولف کتاب زنبور عسل و پرورش آن می نویسد: شکرک زدن عسل نه تنها دلیل بر بدی و تقلبی بودنش نیست بلکه برعکس معرف آنست که عسل کاملا سالم بوده و به هیچ وجه بـا شکر مخلوط نشـده اسـت و این خـلاف تصور غلط و رایج در ایران است که عسل شکرک زده و سفت شده را تقلبی می دانند.
آنچه که در اصطلاح (شکرک زدن) می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبی بودن عسل را تداعی میکند، چیزی جز پدیده تبلور ( بلورشدن، 
کریستالیزاسیون) نیست. استاد آقای دکتر اسفندیار رشید زاده عسل شناس و زنبوردار نمونه کشورمان در این باره می نویسد:
برای مصرف کننده یک راه بیشتر برای تشخیص عسل وجود ندارد: آن هم استفاده از ابزارهایی است که بدن در اختیارش گذاشته است با چشمانش شکل ظاهری عسل را ارزیابی می کند، با بینی اش آن را بو میکند، با زبانش آن را مزه مـزه می نماید اگر مجموعه باب طبعش بود، اگر عسل بخصوص عطر و طعم گلها را داشت این عسل، عسل واقعی (طبیعی) است و ارزش آن را دارد که بهای آن را در حد معقول بپردازد.
لازم به ذکر است مزه، عطر، طعم، رنگ و بوی عسل فقط مربوط به گل هر منطقه می‌باشد و به نژاد زنبور عسل بستگی ندارد. «نوع نژاد فقط در پرکاری و کم‌کاری تاثیر دارد.» و اما عسلی که بصورت وحشی تولید شود بسیار نادر است و به سختی می توان آن را تهیه کرد ولی اگر عسل مطمئنی را سراغ داشتید می توانید از آن استفاده کنید و قیمت عسلها هرگز نشان دهنده کیفیت آنها نمی باشند چه بسا عسلی را به قیمت بسیار گزافی تهیه کنید و در اصل به هیچ عنوان عسل مرغوبی نباشد . برای تهیه عسل مرغوب بهتر است از نتیجه آزمایشات عسل اطلاع داشته باشید و همچنین به عسلی که می خرید اطمینان و اعتماد داشته باشید

الو الو سلام

امشب وقتی داشتم تو اینترنت دور میزدهم یه مطلب جالب دیدم که حیفم اومد که براتون  نذارم تو وبلاگ امیدوارم ازش خوشتون بیاد.

الو الو سلام

 

الو.....الو......سلام

کسی اونجا نیست؟؟؟؟؟؟

مگه اونجا خونه خدا نیست؟

پس چرا کسی جواب نمیده؟

یهو یه صدای مهربون!مثل اینکه صدای یه فرشتس! بله با کی کار داری کوچولو؟

خدا هست؟باهاش قرار داشتم...قول داده امشب جوابمو بده

...بگو من میشنوم.کودک متعجب پرسید:مگه تو خدایی؟من با خدا کار دارم

هر چی میخوای به من بگو قول میدم به خدا بگم

صدای بغض آلودش آهسته گفت:یعنی خدا هم منو دوست نداره؟؟

فرشته ساکت بود و بعد از مکثی نه چندان طولانی :نه خدا خیلی دوست داره مگه کسی میتونه تو رو دوست نداشته باشه؟؟؟

بلور اشکی که در چشمانش حلقه زده بود با فشار بغض شکست و بر روی گونه اش غلطید و با همان بغض گفت:هصلا اگه نگی خدا باهام حرف بزنه گریه میکنما

بعد از چند لحظه هیاهوی سکوت

... بگو زیبا بگو هر انچه را که بر دل کوچکت سنگینی میکند بگو

دیگر بغض امانش را بریده بود  بلند بلند گریه کرد و گفت:خدا جون خدای مهربون خدای قشنگم میخواستم بهت بگم تو رو خدا نذار بزرگ شم تو رو خدا

چرا ؟؟این مخلف تقدیره چرا دوست نداری بزرگ بشی؟

آخه خدا من خیلی تو رو دوست دارم قد مامانم ده تا دوست دارم  اگه بزرگ شم نکنه مثل بقیه فراموشت کنم ؟؟

نکنه یادم بره که یه روزی بهت زنگ زدم؟نکنه یادم بره هر شب باهبت قرار داشتم؟مثل بقیه که بزرگ شدن و حرف منو نمی فهمن ؟

مثل بقیه که بزرگن و فکر میکنن که من الکی میگم که باعات دوستم مگه ما باهم دوست نیستیم؟؟

پس چرا کسی حرفمو باور نمیکنه؟؟

....خدا چرا بزرگا حرفاشون سخت سخته؟؟؟؟ مگه اینطوری نمیشه باهات حرف زد؟

خدا پس از تمام شدن گریه های کودک...آدم محبوب ترین مخلوق من.... چه زود خاطراتش رو به ازای بزرگ شدن فراموش میکنه...کاش همه مثل تو به جای خواسته های عجیب من رو از خودم طلب میکردن تا تمام دنیا در دستاشون جا میگرفت

...کاش همه مثل تو مرا برای خودم و نه برای خودخواهی شان میخواستند.دنیا برای تو کوچک است

...بیا تا برای همیشه کوچک بمانی و بزرگ نشوی

کودک کنار گوشی تلفن در حالیکه لبخند بر لب داشت در آغوش خدا به خواب رفت......

عسل یا قلیون

سلام خدمت همه ی همشهریای گلم  یه سوال خیلی وقته برام پیش اومده گفتم شاید بتونم با نظر سنجی جوابشو بفهمم سوال اینه

بنظر شما کدام یک از محصولات خونسار در کشور معروف تر است

۱-تنباکوی خوانسار(قلیون خونساری)

۲-عسل خوانسار

 

آقا بیا

ولادت حضرت مهدی(عج) را به همه ی شعیان جهان وبخصوص خونساریهای عزیز تبریک عرض میکنم.